Noordwijks succes op Texel

dinsdag 13 juni, 2017

Tijdens de 40e Ronde om Texel was er opnieuw Noordwijks succes te vieren! Meer dan 300 catamarans waren in de gelegenheid om onder vrij ideale condities rond het waddeneiland te knallen, en op hun Hobie 16 waren Rogier Duijndam en Sonja Steenvoorden van de ZVN bijzonder op dreef. Het leverde hen de winst op in de Hobie 16 klasse, de titel Best Mixed Team en overall op handicap (Texel Rating) een zeer knappe 3e plaats.

Ook andere Noordwijkse zeilers hadden een goede ronde. Robin en Sander Mineur waren beste Formule 16 en 6e overall, Thorin Zeilmaker en Sander van der Niet 2e Hobie 16 en 9e overall en Babette en Jacob den Houting waren 10e Formule 18 (16 overall). Klaas van Duin is 2e eenmansboot geworden (92 overall).

De zeilers moesten vroeg uit te veren; om 7.15 uur vond de briefing plaats op het strand en werd de start aangekondigd om 8:40 uur. Snel daarna dus optuigen en het water op om een goede positief te verwerven. Na dagen met veel wind was het zaterdagmorgen een verademing om met een windje 3 zee op te gaan. De start verliep goed en onder spinnaker zette de grote vloot koers richting de vuurtoren. Vandaar was het in een rechte lijn het wad op, een bezeild rak naar de VC boei waarbij de spinnaker niet langer gebruikt kon worden. Voor de wat traditionelere boten een ideaal uitgangspunt om op handicap mee te kunnen strijden. Vanaf de VC boei volgde een kruisrak richting Oudeschild waarbij de wind geleidelijk aan steeds verder toenam tot zo’n 5 bft. uit het zuidwesten. Na de veerpont en het Marsdiep werd weer koers gezet richting de Noordzee en konden de spinnakers weer omhoog voor het laatste stukje richting paal 17. Net binnen de 3 uur finishte de eerste grote catamarans, uitgerust met foils waardoor zij meer over het water dan door het water gaan. Dit type boten valt niet te vangen in een Texel Rating handicap (gebaseerd op lengte, gewicht en zeiloppervlakte). Na zo’n 3 uur en 15 minuten kwam de stroom Formule 18 en Formule 16 boten op gang waaruit veelal de overall winnaars naar voren gekomen. Rogier en Sonja hadden iets meer dan 4 uur nodig om rond te komen en een snelle calculatie leerde dat zij hiermee wel eens voor in het veld konden eindigen. Na 5 uur en 3 kwartier waren alle deelnemers terug bij Paal 17 en was een voorspoedige Ronde om Texel ten einde gekomen.

De traditionele Texel-discussies leken een keer achterwege te blijven, tot de prijsuitreiking dan. Hoewel de wedstrijdbepalingen vermeldden dat foiling catamarans alleen meestrijden voor de line honours en een “administratieve” handicap (TR = 50) krijgen, bleek de realiteit anders. Het Texelse team van Eduard Zanen met een omgebouwde, foiling M20 werd van de traditionele rating van deze boot voorzien en won daarmee overall deze Ronde. Het protest tegen het team Van Dijk/De Waard (F18) voor het overslaan van één van de boeien van de baan, werd op formele gronden afgewezen (het woord “protest” was niet gebruikt) en de protesterende partij werd zelf gediskwalificeerd omdat zij bij controle geen sleeplijn bij zich hadden. Voer voor discussie alom….

De uitslagen zijn hier te vinden.