Ronde om Texel (ROT)

Jaarlijks in de maand juni wordt de Ronde om Texel, de grootste catamaranrace ter wereld, gevaren. De Ronde is het jaarlijks hoogtepunt voor catamaranzeilers uit alle windstreken, zowel uit Nederland als uit het buitenland.

Wat Eurocat (Carnac, F) als opening van het catamaranseizoen is, is de Ronde om Texel als hoogtepunt: iedere catzeiler moet het een keer meegemaakt hebben. Zowel de recreatieve zeiler als de (Olympische) topper kan z’n hart ophalen met het rondje. Het eerste rondje werd in 1978 georganiseerd door de kustzeilvereniging Westerslag, nabij De Koog.

De Ronde om Texel is niet te vergelijken met welke zeilrace dan ook. Het parcours staat van tevoren vast: start bij Paal 17 op de Noordzee, richting de vuurtoren aan de noordkant van het eiland en vervolgens het wad op, richting de VC boei. Daarna richting de haven van Oudeschild, en via de veerhaven naar de Razende Bol, de ingang naar de Noordzee terug. Dit houdt in dat de windrichting van grote invloed is op het verloop van de race. Tel daarbij op de stroomverschillen op de Noordzee en het wad en er zijn genoeg ingrediënten voor een spannende race.

De start is altijd indrukwekkend. Maximaal zo’n 600 boten die tegelijkertijd vertrekken. En door het vaste parcours: ook wel eens een start met wind mee of knik in de schoot, dus timing is alles. Vanwege de sterke stroming bij de in-/uitgangen van het wad, is het getijde bepalend voor de starttijd van de Ronde. Met weinig wind en opkomend water zou je bij de zuidkant bijv. nauwelijks nog de Noordzee op komen. Vandaar dat de starttijd jaarlijks wisselt en de wedstrijddag gekozen wordt afhankelijk van het tij.

In 2010 vindt de Ronde plaats op zaterdag 19 juni. De start is dit keer rond 13.00 uur. De laatste jaren wordt in de dagen voor de Ronde de Texel Dutch Open georganiseerd. Een goede gelegenheid om aan het wedstrijdwater te wennen.

Voor het laatste nieuws over de Ronde, neem een kijkje op de officiele website van de Ronde om Texel.